Cube Quest Challenge
Operations and Rules Questions and Answers
New Q&As will be appended to this list regularly during the Cube Quest.  Be sure to check the latest copy.

March 26, 2015

Q1: Rule 2.F:  How many different expenditure values are to be reported each month (clarify what expenses to report)?
A1:  Teams are to provide a monthly written report of two values:  one, a total of expenditures for that month; and two, the total of all expenditures cumulatively since the date of their notice of intent to compete.
For reference:
Rule 2.F: Reporting - On a monthly basis, Competitor Teams agree to provide NASA with a written total (a single amount) of the following: Competitor Team's incremental and cumulative financial, property (capital), personnel, and any other investments, and/or expenditures (direct or in-kind) made to conduct any and all activities related to or required by participation of the Competitor Team in the Challenge. NASA will not make this information public except in aggregate form for all Competitor Teams competing in the Challenge.

Q2:  What sort of satellite sleep mode or off mode during launch? When are we allowed to turn it on?
A2:  According to the Space Launch System Secondary Payload User's Guide (SPUG), paragraph 5.1.4, Electromagnetic Interference:
"The secondary payloads are passive during integration with the SLS vehicle and during launch and ascent. The secondary payload will delay any signal transmission for 15 seconds after deployment. Therefore, no radiated RF emissions by the integrated secondary payload / deployer unit on the vehicle are expected.”

SPUG paragraph 6.6, Radiated Emissions:
“Electronic emissions from secondary payloads are controlled by requiring the secondary payload to remain powered off until deployment. The secondary payload can transmit a signal no earlier than 15 seconds after deploying. The secondary payload must also demonstrate that the payload is not susceptible to the electronic emission environment and will not result in inadvertent operation of payload functions. To prevent radiated RF emissions on the vehicle, the secondary payload must have one RF inhibit for power output that is less than 1.5W and two RF inhibits for power output equal to or greater than 1.5W.”

Q3:  Rule 3:  Is there a rubric or list of expectations for the Mission Concept Registration Data Package that is due 60 days after registration? Are you expecting a series of trade studies, or a specifically formatted document with various sections?
A3:  No, there is no specific format for the required content.
NOTE: Cube Quest anticipates adding some explanatory text to Rule 3 in the next edition of the Operations and Rules document.
That new text will be similar to this elaboration of Rule 3:
The Mission Concept Registration Data Package can contain such information as:  which Derbies (Lunar, Deep Space, or both) does the Team plan to compete in? Will the team compete for an EM-1 launch?  What ground stations are planned for use?  What propulsion technology?  What communications subsystem?  How will the CubeSat be controlled, navigate, achieve orbit, steer solar arrays or antennas or other directional mechanisms?  What moving parts are there?  Please include information that will give Judges insight into your Mission.

Q4:  If my team members are also registered in another, second team, so that we can participate in both the Lunar and Deep Space Derbies, can we submit similar works tailored to each derby? Or are they expected to be significantly different?
A4:  Each team must have a unique Team Leader.  There are no other constraints regarding similarities, or differences, between Team designs and concepts.  Single CubeSats could, in principle, compete in both Derbies (a second CubeSat is not required).  CubeSats designs will be judged in accordance with the respective criteria of Lunar Derby and Deep Space Derby, shown in the Judge’s Score Card.

Q5:  Do reaction wheels count as “mechanisms” under the ‘Actuators and Mechanisms’ category of the Judge’s Scorecard Input for Longevity tab?
A5:  Yes.  In the Judge’s Scorecard input for Longevity tab, describe plans for ensuring sufficient life expectancy for any moving parts or items that have finite life.

Q6: Where or when can I find the CubeQuest summit participant list? Better yet, a list of all entities looking to form teams, if it exists.
A6:  Cube Quest Summit participant list is now posted on a page referenced by www.nasa.gov/cubequest/details

Q7: Slide 9 from ‘secondary_payloads_overview’ presentation: when are CubeSats deployed and we get control of our CubeSat?  This slide presents a deployment window of 10 days (re: 6b. 2nd payload deployment –start), implying the deployment of CubeSats could be during this 10 day window. We are, however, working with the assumption that the CubeSat would be released with the states provided in the ‘SLS Secondary Payload Trajectory’ document. Which is correct?
A7:  The "SLS Secondary Payload Trajectory" document currently posted on the Cube Quest web site is obsolete.  Sorry, and it will be removed and updated later.
CubeSat operators will negotiate with SLS to determine the actual deployment date and time within the 10 day allowable window.  Final deployment sequence depends on satisfying a range of different payload trajectory requests.

More from SLS: 
Revised trajectory state vector will be forthcoming; however, the final trajectory state vector will not be made final until a few weeks before launch. 
Individual Secondary Payload state vectors are not monitored real-time.  State vectors will be disclosed after deployment but the time frame has yet to be determined. The ICPS will take one of three paths to the moon – a 3 day, 6 day, or 8 day trajectory.  The day of launch and moon position will determine which trajectory will be utilized.   First opportunity for deployment will be between 26,000 and 27,000 km out.  The ICPS will have a deployment range capability of 10 days, meaning the sequencer will be able to deploy payloads over a 10 day window.

Q8:  What is a "Preliminary Frequency Allocation Package", as referred to in Rule 3?
A8:  The “Preliminary Frequency Allocation Package” should include, as a minimum, the following information:

1)  Planned frequency band(s) for satellite command and control, navigation, and high-speed telemetry
2)  Planned date(s) for filing for FCC ELA or STA license(s) (needed before transmitter operations)
3)  Planned number and location(s) of ground stations
4)  Name of owner/operator of planned ground station(s)
5)  Planned transmitter power, modulation method, and coding (if known at this time)
6)  Planned operational scenarios (overview and summary of command and control concepts, number of transmissions per day/week, etc)

We realize these data can change as mission designs evolve; we're looking for your initial snapshot (for our planning purposes).  Then at a later date but before ground station transmissions testing and before satellite transmitter testing, we will ask for a copy of the FCC ELA or STA license application filing.

Q9:  Is there a tumbling estimate from SLS?
A9:  Not precisely. 
The SLS team plan a 1 rpm (6°/sec) roll of the ICPS for thermal control for the payload, at the end of the ICPS disposal maneuver.  The ICPS control for all angular movement tolerance (including roll) is < 0.05°/sec (roll/pitch/yaw).  This will be the initial conditions at the end of ICPS disposal maneuver.
The ICPS will not be tumbling initially, at the time of payload deployment.  But at some point in time (days/weeks/months) later the 1 rpm roll will translate into an overall tumble for ICPS.  But our intention is to deploy payloads from a fairly stable platform.
There should be very little to no tipoff of the payload coming out of the dispenser.  The selected dispenser (Planetary Systems Corp. 6U) uses a "rail" system for securing and guiding a payload out of the dispenser.  Rollers can be added to further reduce potential tipoff effects.  We have accounted for the 1 rpm ICPS roll in the tipoff concern.

Q10:  Is there an error in the NASA SPUG specified 6U CubeSat dimensions of 239.0 x 366.0 x 113.0 mm?  The SPUG provides a link to the Planetary Systems Launcher as the dispenser for the competition. The  Planetary Systems Launcher document states that it supports a payload size of 239.0 x 366.0 x 116.0 mm. Is there an error?
A10:  The maximum internal dimensions should be 239 X 366 X 116 mm.  It was a typo in the SPUG document, and will be corrected.

Q11.A:  Will the SLS allow a CubeSat that uses a mono-propellant propulsion system based on hydrazine or AF-M315E?
A11.A:  The short answer is hydrazine will probably not be allowed on the vehicle in a CubeSat.  There are numerous safety issues to ground crew and the vehicle since the CubeSat is isolated the way it is in the MSA (part of the vehicle).  AF-M315E “Green Propellant” may have a chance of flying.  Currently one of the NASA CubeSats is investigating the possibilities.  From my view point there is a fair chance a “green propellant” made be allowed.  NASA has been very interested in “green propellants” in the last several years.  The real question will be, how comfortably you can make the safety panel feel with the system you propose.  The safety panel is made of engineers & managers who have worked large solids, cryo propellants, and hydrazine systems on large vehicles.  CubeSats and “green propellants” are something new to them.  As a suggestion, if you go forward with the “green propellant” system I would have something else in my back pocket, just in case.

Q11:B  What sort of safety checks or additional documentation will be required to fly mono-propellant propulsion systems?
A11.B:  Baring N2H4 and any of its siblings you will need to provide as much physical property information on the “green propellant” as possible.  Don’t assume the PSRP (Payload Safety Review Panel) is familiar w/or has direct access to the data, unless you provided it.  Key property issues will be (but not all) thermal & vibration stability, life stability (does it degrade w/time) materials compatibility & incompatibility (if it would leak out will it corrode or react w/anything in the area, CubeSat or vehicle), volatility, method of reaction/ignition, toxicity, method of monitoring for a leak, proposed levels of containment, method(s) of isolation prior to mission start, thermal expansion properties, etc.  Depending on the info you provide on the “green propellant” there may be further scrutiny on other parts of the CubeSat systems (i.e. grounding/bond philosophy, system/software controls, etc.).

Q12.A:  Will the SLS allow a CubeSat to carry a small amount (grams, not kilograms) of radioactive material for a nuclear-thermal propulsion system assuming that the material is completely shielded (zero external Alpha, Beta or Gamma emissions from the CubeSat) and the total passive thermal output from the CubeSat is limited to a reasonable value?
A12.A:  Yes, small amounts of radioactive materials can be considered for a CubeSat.  Be careful of making statements like your zero emissions statement, they can trap you further into the process.  If you can show it you might want to say you can shield to the level of normal background readings.  As far as thermal output, standard NASA human safety criteria is that a touchable surface does not exceed 113°F (in CubeSat case this would be for ground crew handling of the dispenser w/CubeSat inside).

Q12.B:  What sort of safety checks or additional documentation will be required to fly radioactive materials?  The SPUG lists a review board we would have to contact, but there are no details on the general approval process we would have to go through.
A12.B:  First of all I would suggest if you are strongly considering flying a radioactive source you need to send the Centennial Challenge team the following; type of radioactive material and isotope identifier, half-life, physical amount to be flown, source emission (alpha/beta/gamma), next two daughter isotopes in the decay process, proposed shielding, and proposed reaction control method.  I would do this as soon as possible and be specific.  If there is more than one specific source material I would send info on your top two or three selections, noting your selection preference.  The Centennial Challenge team will send us the info and we will approach the PSRP and KSC to determine the likelihood and conditions for allowing the material to be flown.  Even though radioactive materials have flown on spacecraft in the past, each time it is handled as a unique case.  Being that EM-1 will be the first flight of the SLS vehicle, extra special attention will be made on such topics as radioactive materials.

Q12.C:  What qualifies as a “major” radioactive source that would require approval by the Interagency Nuclear Safety Review Panel?  What are the licensing requirements for KSC?  (All this comes from Section 6 of the SPUG.).
A12.C:  Once you provide the needed information, noted in answer A12.B, we will discuss with KSC to determine what the thresholds are for determining a “major” radioactive source and who/how they need to be contacted.  Again, on this subject of radioactive materials, it has to be handled separately on a case by case basis.  One other thing to keep in mind, depending on source type and amount, along w/shielding you may have to provide structural containment to safe guard the material from being scattered due to a mishap with the vehicle.  This is a condition that government RTGs must meet, which makes them quite large & heavy.

Q13:  What is the review/waiver process that will be required for propellant or blow-down tanks that meet the criteria of being pressure vessels (either through pressure, internal energy, or pressure+hazardous materials)?
A13:  Depending on the criteria that caused the item to be deemed pressure vessel (energy storage/pressure level/content toxicity) you will need to provide structural analysis and finally pressure testing data on the vessel.  If the vessel is a Commercial-Off-The-Shelf (COTS) item the vendor certification data will probably be sufficient as long as you stay within the products design parameters.  If the vessel is of a new design you’ll need to have several with some being tested to destruction through yield and burst tests.  You also have to show a vessel leaks before rupture (doesn’t become a bomb).  And you may have to add safety features into a pressure system (relief valves, burst discs, active monitoring, etc.) which is all dependent on what your system is and how you have it designed.  You will have to present your plans to the PSRP for how you’re going to qualify a pressure vessel at Phase II.  At Phase III you will have to present your data showing test conditions and results.  Don’t forget, in many cases the “pressure” issue doesn’t stop w/the vessel but also continues to other components which must meet similar requirements.

Q14:  My foreign nationals compete in Cube Quest Challenge?
[bookmark: _GoBack]The following is derived from Rule 1.A and 1.B. and the definitions given in Section 1.1 of the Operations and Rules document:
For the Cube Quest Challenge, a “Competitor Team” is comprised of one or more Team Members.  A Team Member can be an individual or an entity.  If a team member is an individual, the individual has to be a citizen or permanent resident of the United States.  If the team member is an entity, the entity must be a U.S. entity (a privately or publically owned company, corporation, college or university incorporated in or chartered in the United States, with its principal place of business in the United States).  Foreign nationals may own up to 49% of an otherwise eligible U.S. entity.  Foreign nationals may only participate as owners, employees or students of an otherwise eligible U.S. entity.
Each Competitor Team must designate a Team Leader, who must be a U.S. citizen or permanent resident of the United States.  Only eligible Team Leaders of eligible Competitor Teams are eligible to win prizes per the rules.  Ineligible individuals and entities may participate in Cube Quest events, but are not eligible for any prizes.

Q15:  Is it possible to relax the 1 mm/s accuracy requirement, as shown in the Required Navigation Artifacts for Authenticating Claimed Communication Distances and Verifying Achievement and Maintenance of Lunar Orbit document, to some lower value?  Considering the wide range of allowable orbit parameters specified in the rules for winning the Lunar Derby, and the distances for winning the Deep Space Derby, what is the driver for 1 mm/s?  (This requirement could have significant impacts on required link margins, duration of ground station tracking times and support costs.)
A15:  Yes, the 1 mm/s velocity accuracy requirement could be lowered, after further discussion with the Cube Quest Administration.   The final accuracy allowed must be sufficient to enforce the Lunar and Deep Space Derby rules, to verify the claimed accomplishments by teams and to conduct a fair competition.
