
 

Response to Questions on the RFI 
 
 

 
Question:  
 
 

Will NASA protect the confidentiality of submissions to the RFI? 
 

Answer: 
 

NASA will not publicly disclose proprietary information obtained as a result of the RFI. 

To the full extent that it is protected by law and regulations, information properly 

identified by a respondent as Proprietary or Confidential will be kept confidential. 

  

So yes, if information is properly marked as proprietary, NASA will protect it as such.   

  

Of course if the data is publicly available; or it has been made available by the owners to 

others without obligation concerning its confidentiality; or it is already available to the 

Government without obligation concerning its confidentiality; or it is required to be 

disclosed pursuant to Federal statute, law, regulation, or valid court order – then it isn’t 

proprietary information. 

  

As far as the provisions of the Freedom of Information Act (FOIA) are concerned, for 

example, if someone submitted a FOIA for “all responses to NASA’s  RFI,” NASA 

would handle it in accordance with established FOIA procedures and review possible 

responsive records for any applicable FOIA exemptions. Exemption 4 of the FOIA 

covers, “trade secrets and commercial or financial information obtained from a person 

and privileged or confidential” (also known as proprietary information). The presumption 

would be that if the information submitted to NASA was properly marked as proprietary, 

the Agency would withhold it under Exemption 4.    

  

In addition, federal government employees are subject to the Trade Secrets Act (18 USC 

1905) which prohibits disclosure of information that “concerns or relates to the trade 

secrets, processes, operations, style of work, or apparatus, or to the identity, confidential 

statistical data, amount or source of any income, profits, losses, or expenditures of any 

person, firm, partnership, corporation, or association.” 

  

Below are relevant sections of the Federal Acquisition Regulation (FAR): 

------------------------ 

3.104 - 4 - Disclosure, protection, and marking of contractor bid or proposal information 

and source selection information. 

 

  (a) Except as specifically provided for in this subsection, no person or other entity may 

disclose contractor bid or proposal information or source selection information to any 

person other than a person authorized, in accordance with applicable agency regulations 



or procedures, by the agency head or the contracting officer to receive such information. 

 

  (b) Contractor bid or proposal information and source selection information must be 

protected from unauthorized disclosure in accordance with 14.401, 15.207, applicable 

law, and agency regulations. 

 

  ***** 

(d) Except as provided in paragraph (d)(3) of this subsection, the contracting officer must 

notify the contractor in writing if the contracting officer believes that proprietary 

information, contractor bid or proposal information, or information marked in accordance 

with 52.215-1(e) has been inappropriately marked. The contractor that has affixed the 

marking must be given an opportunity to justify the marking. 

 
 
 

 

3.104-1 Definitions  

  

Contractor bid or proposal information means any of the following information submitted 

to a Federal agency as part of or in connection with a bid or proposal to enter into a 

Federal agency procurement contract, if that information has not been previously made 

available to the public or disclosed publicly:  
 

(1) Cost or pricing data (as defined by 10 U.S.C. 2306 <http://vlex.com/vid/19222341 

<http://vlex.com/vid/19222341> > a(h)) with respect to procurements subject to that 

section, and section 304A(h) of the Federal Property and Administrative Services Act of 

1949 (41 U.S.C. 254 <http://vlex.com/vid/19243088 <http://vlex.com/vid/19243088> > 

b(h)), with respect to procurements subject to that section. 

 

  (2) Indirect costs and direct labor rates. 

 

  (3) Proprietary information about manufacturing processes, operations, or techniques 

marked by the contractor in accordance with applicable law or regulation. 

 

  (4) Information marked by the contractor as contractor bid or proposal information in 

accordance with applicable law or regulation. 

 

  (5) Information marked in accordance with 52.215-1(e). 

 

 
It is important to clarify that although the language above references “contractor bid or 

proposal information,” and the subject matter here is a response to a Request for 

Information (RFI) (as opposed to bids or proposals submitted in response to a 

solicitation), the Agency’s position is that the same protections against unauthorized 

disclosure would apply.  In summary, as long as the party submitting the information 

appropriately marks the information it believes to be protected as proprietary, then that 

information cannot be disclosed outside the Government for any purpose other than to 
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evaluate the information. If properly marked, it also would most likely be protected from 

FOIA release under Exemption 4. All submitters should, of course, consult with their 

legal counsel for further guidance (details) as how to best protect their proprietary 

information that they plan to submit, as NASA cannot specifically advise entities in this 

regard.   

 

I hope this answers your question.  I will also post the answer on the IPP web site at 

 http://www.nasa.gov/offices/ipp/home/index.html, under the RFI itself. 

 

Please let me know if you have additional questions. 

 

Sincerely,  

 

Diana P. Hoyt 

http://www.nasa.gov/offices/ipp/home/index.html

