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Questions as of August 13, 2010 
 
Q1. What is the incentive of a potential partner to submit something for this AO?  Or, 

put another way, what are the likely direct outcomes of an explicit partnership 
with NASA under SoI that justify the effort to respond to this AO? 

A1. It is up to respondent organizations to determine the value of potential partnership 
with NASA. One direct outcome of a partnership with NASA on the Summer of 
Innovation is alignment with NASA on addressing national education priorities to 
inspire the next generation of scientists and engineers. 

 
Q2. Is this for the summer of 2011? 
A2. The Summer of Innovation is currently scheduled through December 2012. 

Respondents may propose activities for any time period between up until 
December 2012. 

 
Q3. We produce a rich variety of STEM resources for middle school ages that utilize 

NASA content in the earth and space sciences, and we would like to be listed on 
the SOI website as a NASA content provider.  What is the process for being listed 
on SOI website as a NASA content provider?  

A3. Organizations responding to the Announcement of Opportunity to participate in 
NASA's Summer of Innovation Project that are selected by NASA as a 
prospective partner or collaborator may be identified on the SoI Web site.  

 
Q4. May we discuss potential partnership ideas with NASA before the response due 

date? 
A4. One objective of this Announcement of Opportunity is to encourage innovation 

and creativity for the Summer of Innovation project. For this reason, the NASA 
Office of Education cannot provide additional direction, other than what is 
already provided in the announcement on how to frame and develop the proposed 
response. 

 
Q5. Are international organizations eligible to respond to this announcement? 
A5. Yes, international organizations are eligible to respond to this announcement. 
 
Q6. If my organization enters into a Space Act Agreement with NASA for the 

Summer of Innovation, is my organization still eligible to respond to any future 
funded opportunities for Summer of Innovation that may arise? 



A6. Those who respond to the AO and enter into a SAA can still participate in a 
funded activity where the SAA did not create a conflict of interest.  Where there is 
a clear advantage in the competition based on participating in the SAA, COI 
issues need to be evaluated. 

 
Questions Added August 16, 2010 
 
Q7.  I noticed in the announcement, there was not a dollar amount. 
A7. Please see page 1, paragraph 2 of the announcement: “Respondents will be 

responsible for financing their own activities, no NASA funding is available for 
this purpose.” 

 
Q8. Have you identified in-kind methods of support from NASA understanding that 

monetary assistance might not be available? Might there be access to data files, 
software support, professionals that might come from Educator Resource Centers, 
that sort of thing, or is this opportunity completely unsupported?  Are there going 
to be NASA resources beyond what is available on the NASA education web 
sites.   

A8.   Respondents may request access to NASA assets and resources, such as people, 
content, and facilities. NASA will consider each request on a case-by-case basis 
during the evaluation process. Please note the third threshold requirement on page 
4 of the announcement:  “The level of NASA assets and resources, such as people, 
content and facilities, requested for the collaboration is commensurate with the 
level of value and benefits offered to NASA.” 

 
Q9. We are in the south part of Alabama.  Does underserved include rural areas? 
A9. It is the respondent’s responsibility to demonstrate that the population they will 

engage is underrepresented, underserved and/or underperforming in science, 
technology, engineering and mathematics disciplines. Rural areas are generally 
considered underserved. 

 
Q10. The target audience stated in the Announcement of Opportunity is middle school 

students and the teachers who serve them. Can this be extended to elementary 
school or to high school or does the response have to stay focused on middle 
school? 

A10. Proposers may respond however they choose. NASA will consider all responses 
and evaluate against the threshold requirements and evaluation criteria listed in 
the announcement. 

 
Q11. Is there a list of underserved communities or is the same guidelines used by the 

state? 
A11. NASA does not have a list of underserved populations or areas. It is up to the 

respondent to demonstrate to NASA that the area they are serving is underserved. 
 



Q12. What is your position on pre-service teachers?  Are they included when it says 
middle school students and teachers? 

A12. It is up to the respondent organization to demonstrate that the population to be 
engaged through any proposed activity(ies) will help meet NASA’s objectives for 
this announcement. 

 
Questions Added August 17, 2010 
 
Q13. Is there a maximum number of partners that you anticipate from this 

announcement? 
A13. No. NASA has no set target for the number of partners anticipated from this AO.  
 
Q14. The AO states NASA is looking for partners with a regional to national impact. If 

we are developing programs and haven’t tested and piloted them, it would be 
difficult to implement at the regional scale.  Does that rule you out for being 
competitive? 

A14. NASA will consider all responses and evaluate them against the threshold 
requirements and evaluation criteria listed in the announcement. Organizations 
may also participate in Summer of Innovation as described on the SoI Web site 
under “Get Involved.”  

 
Q15. I’m wondering about nonprofits in partnership with the school district.  Would 

such a partnership give us more strength?   
A15. NASA has not have any requirements or preferences for the types of partnerships 

respondents may enter into. NASA will consider all responses and evaluate them 
against the threshold requirements and evaluation criteria listed in the 
announcement.  

 
Q16. The announcement includes a requirement for the ability to measure success of 

the proposed activity. Is this something that SoI will participate in or is it 
something that respondents are supposed to bring to the table? 

A16. As noted on page 5 of the announcement, responses should include a description 
of how success of the proposed activity could be measured. NASA SoI 
involvement in the evaluation process will be determined on a case-by-case basis. 

Q17. We are launching a hands-on program on the subject of aviation. We are not 
strictly following standards. Our purpose is to motivate children to stay in school 
and be achievers in STEM. How rigid is the requirement to use the standards?   

A17. The announcement states that the NASA is looking for partners to develop 
creative ways to help achieve one or more SoI goals and to increase the impact 
and visibility of SoI. It is not necessary for responses to address all SoI goals. 

 
 
 
 



Questions Added August 18, 2010 
 
Q18. Are Consortia of private and public entities allowed to partner with NASA for 

SoI? 
A18. NASA will accept responses from consortia of private and public entities. For all 

responses selected, NASA will determine the appropriate vehicle for establishing 
a partnership or other collaborative relationship. 

 
Q19. What are the benefits of entering a formal partnership with NASA as opposed to a 

collaboration? 
A19. NASA enters into partnerships when it wishes to work directly with another party 

to reach an outcome that is beneficial to both NASA and its partner.  If you 
simply wish to use materials or resources that NASA is already making available, 
or plans to make available, then a formal partnership is not needed.  Depending on 
how you want to utilize the Summer of Innovation materials and concepts, you 
may be asked to partner with NASA in response to your submission. 

 
Q20. Can we include pictures as part of the application and will they count as part of 

the 6 pages? 
A20. Pictures may be included within the 6-page guideline. Extra page allowance for 

pictures is not provided. 
 


