Kennedy Space Center, Fla.
July 19, 1999
KENNEDY SPACE CENTER SPACE SHUTTLE STATUS REPORT
12:30 PM EDT
MISSION: STS-93 -- Chandra X-ray Observatory
LOCATION: Launch Pad 39B
TARGET KSC LAUNCH DATE/TIME: July 20, 1999 at 12:36 a.m. EDT
TARGET KSC LANDING DATE/TIME: July 24, 1999 at 11:32 p.m. EDT
LAUNCH WINDOW: 46 minutes
MISSION DURATION: 4 days, 23 hours
CREW: Collins, Ashby, Hawley, Coleman, Tognini
ORBITAL ALTITUDE and INCLINATION: 153 nautical miles/28.45 degrees
NOTE: The countdown for Space Shuttle Columbia's launch on mission STS-93 continues on schedule. Late stowage of the flight crew equipment into the orbiter's crew compartment concluded at about 12:30 a.m. today. Engineers completed payload inertial upper stage system checks at about 3 a.m. today and the Rotating Service Structure moved to the park position at about 7 a.m. At about 3:16 p.m. this afternoon, chilldown of the liquid propellant lines begins just prior to external tank loading. Columbia's external tank will be loaded with about 500,000 gallons of cryogenic propellant by about 6:46 p.m.
Weather forecasters indicate a 30 percent probability that weather could prohibit Tuesday's launch attempt. The primary concern is the chance of coastal showers. The launch time forecast calls for clouds to be scattered at 3,000 feet and 25,000 feet; visibility at 7 miles; winds out of the Southeast at 8 knots peaking to 12 knots; temperature at 80 degrees F and a chance of coastal showers. The 24-hour and 48-hour delay forecasts improve to 20 percent chance of weather violation.
STS-93 SCHEDULED OPERATIONAL MILESTONES (dates are target only):
External tank loading begins (July 19 at about 3:46 p.m.)
SUMMARY OF BUILT-IN HOLDS FOR STS-93
T-TIME LENGTH OF HOLD HOLD BEGINS HOLD ENDS
T-27 hours 4 hours 2 p.m. Sat. 6 p.m. Sat.
T-19 hours 8 hours 2 a.m. Sun. 10 a.m. Sun.
T-11 hours 14 hours, 46 minutes 6 p.m. Sun. 8:46 a.m. Mon.
T-6 hours 2 hours 1:46 p.m. Mon. 3:46 p.m. Mon.
T-3 hours 2 hours 6:46 p.m. Mon. 8:46 p.m. Mon.
T-20 minutes 10 minutes 11:26 p.m. Mon. 11:36 p.m. Mon.
T-9 minutes 40 minutes 11:47 p.m. Mon. 12:27 a.m. Tues.
CREW FOR MISSION STS-93
Commander (CDR) Eileen Collins
Pilot (PLT) Jeff Ashby
Mission Specialist (MS1) Catherine Coleman
Mission Specialist (MS2) Steven Hawley
Mission Specialist (MS3) Michel Tognini
- end -
text-only version of this release
To receive status reports and news releases issued from the Kennedy Space Center Newsroom electronically, send a blank e-mail
message to email@example.com. To unsubscribe, send
a blank e-mail message to firstname.lastname@example.org.
The system will confirm your request via e-mail.