NASA News

Kennedy Space Center, Fla.
321-867-2468


Oct. 28, 1998
 
STATUS REPORT : S-19981028
 
 
KENNEDY SPACE CENTER SPACE SHUTTLE STATUS REPORT
 
 
10:45 AM EST
Launch minus 1 day

MISSION: STS-95 -- SPACEHAB-SM, SPARTAN & HOST

VEHICLE: Discovery/OV-103
LOCATION: Launch Pad 39B
KSC LAUNCH DATE/TIME: Oct. 29 at 2 p.m. EST
TARGET KSC LANDING DATE/TIME: Nov. 7 at 11:49 a.m. EST
LAUNCH WINDOW: 2 hours and 30 minutes
MISSION DURATION: 8 days, 21 hours and 49 minutes
CREW: Brown, Lindsey, Parazynski, Robinson, Duque, Mukai, Glenn
ORBITAL ALTITUDE and INCLINATION: 300 nautical miles/28.45 degrees
NOTE: Preparations for Thursday's 2 p.m. launch of Shuttle Discovery continue on schedule and launch managers are not working any major technical issues at this time. This morning workers completed efforts to install the SPACEHAB experiments in the orbiter payload bay and the airlock has been closed for flight. Discovery's communication systems will be activated today and flight crew equipment late stow activities begin at about 3:30 p.m. The Rotating Service Structure will retract away from the Shuttle at 8 p.m. today and the launch countdown will resume counting at T-11 hours at 11:40 p.m. External tank loading operations begin at about 5:40 a.m. tomorrow.

Air Force weather forecasters continue to indicate a zero percent chance that weather could prohibit launch on Thursday. The forecast calls for few clouds at 4,000 feet; visibility at 7 miles; winds at 10 knots gusting to 15 knots from the northeast; temperature at 79 degrees F; relative humidity at 64 percent. Hurricane Mitch is still drifting westward away from Florida's coast and will not impact Thursday's launch attempt.

Currently, the 24-hour and 48-hour scrub turnaround forecasts also indicate a zero percent chance of weather violation.

Today some of the crew will take flights in the T-38 training jets from the KSC Shuttle Landing Facility this afternoon. The crew will also receive an orbiter and payload systems briefing this afternoon. After the Commander and Pilot perform runway approaches aboard the Shuttle Training Aircraft in the evening, the entire crew will visit the launch pad and say their preflight good-byes to visiting family members. The STS-95 crew are: Commander Curt Brown, Pilot Steve Lindsey, Missions Specialists Stephen Robinson, Scott Parazinski, Pedro Duque, and Payload Specialists Chiaki Mukai and John Glenn.

STS-95 SCHEDULED OPERATIONAL MILESTONES (dates are target only):

Flight crew equipment late stow begins (Oct. 28 at 3:30 p.m.)
Rotating Service Structure retracted (Oct. 28 at 8 p.m.)
Activate orbiter fuel cells (Oct. 29 at about 11:40 p.m.)
External fuel tank loading (Oct. 29 from 5:40 a.m. to 8:40 a.m.)

SUMMARY OF BUILT-IN HOLDS FOR STS-95

T-TIME LENGTH OF HOLD HOLD BEGINS HOLD ENDS
T-27 hours 4 hours 12 a.m. Tues. 4 a.m. Tues.
T-19 hours 4 hours 12 p.m. Tues. 4 p.m. Tues.
T-11 hours 23 hours, 40 minutes 12 a.m. Wed. 11:40 p.m. Wed.
T-6 hours 1 hour 4:40 a.m. Thurs. 5:40 a.m. Thurs.
T-3 hours 2 hours 8:40 a.m. Thurs. 10:40 a.m. Thurs.
T-20 minutes 10 minutes 1:20 p.m. Thurs. 1:30 p.m. Thurs.
T-9 minutes 10 minutes 1:41 p.m. Thurs. 1:51 p.m. Thurs.

CREW FOR MISSION STS-95
Commander (CDR): Curt Brown
Pilot (PLT): Stephen Lindsey
Mission Specialist (MS1): Stephen Robinson
Mission Specialist (MS2): Scott Parazynski
Mission Specialist (MS3): Pedro Duque
Payload Specialist (PS1): Chiaki Mukai
Payload Specialist (PS2): John Glenn

SUMMARY OF STS-95 LAUNCH DAY CREW ACTIVITIES
Thursday, Oct. 29

7:50 a.m. Wake up
* 9:35 a.m. Breakfast/crew photo
10:05 a.m. Weather briefing
*10:30 a.m. Flight crew don launch and entry suits
*10:45 a.m. Depart for Launch Pad 39B
*11:15 a.m. Arrive at white room and begin ingress
*12:30 p.m. Close crew hatch
* 2:00 p.m. Launch

*Televised events (times may vary slightly)
All times Eastern

 

- end -


text-only version of this release

To receive status reports and news releases issued from the Kennedy Space Center Newsroom electronically, send a blank e-mail message to ksc-subscribe@newsletters.nasa.gov. To unsubscribe, send a blank e-mail message to ksc-unsubscribe@newsletters.nasa.gov. The system will confirm your request via e-mail.