Kennedy Space Center, Fla.
Aug. 29, 1995
NASA's Space Shuttle Processing Status Report
LAUNCH MINUS 2 DAYS MISSION:
STS-69 -- WSF-2 & SPARTAN 201-03
LOCATION: Pad 39A
LAUNCH DATE/TIME: August 31 at 11:04 a.m. EDT
LAUNCH WINDOW: 2 hours, 30 minutes
KSC LANDING DATE/TIME: September 11 at 7:33 a.m.
MISSION DURATION: 10 days, 20 hours, 29 minutes
CREW SIZE: 5
ORBITAL ALTITUDE and INCLINATION: 230 statute miles/28.45 degrees
NOTE: The countdown for launch of Endeavour began at 3 p.m. yesterday for a 2 1/2 hour launch window opening at 11:04 a.m. on Thursday, Aug. 31. Endeavour is scheduled to land at KSC’s Shuttle Landing Facility at 7:33 a.m. Sept. 11.
Early this afternoon, Pad 39-A will be cleared for loading the onboard cryogenic tanks with the liquid hydrogen and liquid oxygen reactants. Reactant loading is expected to be finished at about 6 p.m. The reactants will provide electricity for the orbiter and crew while in space and drinking water as a by-product during their 11-day mission.
After the cryogenics are loaded, the orbiter’s mid-body umbilical unit will be demated and retracted into the fixed service structure. Final vehicle and facility close-outs will also resume. Final mid-deck payload loading operations will finish tomorrow.
On Wednesday, preparations will be made to retract the rotating service structure to launch position at about 2:30 p.m., pending weather. Loading of the external tank with cryogenic propellants is scheduled to begin at about 2:44 a.m. Thursday.
Air Force weather forecasters are currently indicating a 40 percent probability of weather prohibiting launch on Thursday. The primary concerns are for possible showers and thunderstorms associated with remnants of Tropical Storm Jerry which may drift south over central Florida. During Thursday’s launch window, the winds at Pad A are expected to be from the east at 10 -16 knots; temperature 82 degrees F; visibility 7 miles; humidity 77 percent; and clouds scattered at 3,000, 8,000 and 30,000 feet. The 24-hour-delay forecast reveals slightly better conditions and a 30 percent chance of violation.
The five-member astronaut crew arrived at KSC’s Shuttle Landing Facility yesterday at about 11:50 a.m. Today they will be involved with checking out their mission plans and fit checks of their equipment.
NOTE: For additional details regarding STS-69 countdown milestones, please refer to KSC Release No. 84-95.
SUMMARY OF BUILT-IN HOLDS FOR STS-69
T-TIME LENGTH OF HOLD HOLD BEGINS HOLD ENDS
T-27 hours 4 hours 7:00 a.m. Tuesday 11:00 a.m. Tuesday
T-19 hours 4 hours 7:00 p.m. Tuesday 11:00 p.m. Tuesday
T-11 hours 13 hours, 44 minutes 7:00 a.m. Wednesday 8:44 p.m. Wednesday
T-6 hours 1 hour 1:44 a.m. Thursday 2:44 a.m. Thursday
T-3 hours 2 hours 5:44 a.m. Thursday 7:44 a.m. Thursday
T-20 minutes 10 minutes 10:24 a.m. Thursday 10:34 a.m. Thursday
T-9 minutes 10 minutes 10:45 a.m. Thursday 10:55 a.m. Thursday
CREW FOR MISSION STS-69
David Walker Commander (CDR)
Ken Cockrell Pilot (PLT)
James Voss Mission Specialist (MS1)
James Newman Mission Specialist (MS2)
Michael Gernhardt Mission Specialist (MS3)
SUMMARY OF STS-69 LAUNCH DAY CREW ACTIVITIES
Thursday, Aug. 31
3:00 a.m. Wake up
3:30 a.m. Breakfast
4:00 a.m. Free Time
* 6:39 a.m. Crew Photo and Snack
7:09 a.m. Weather briefing (CDR, PLT, MS2)
7:09 a.m. Don flight equipment (MS1, MS3)
7:19 a.m. Don flight equipment (CDR, PLT, MS2)
* 7:30 a.m. Crew suiting photo
* 7:49 a.m. Depart for launch pad 39A
* 8:19 a.m. Arrive at white room and begin ingress
* 9:34 a.m. Close crew hatch
* 11:04 a.m. Launch
* Televised events -- times may vary
- end -
text-only version of this release
To receive status reports and news releases issued from the Kennedy Space Center Newsroom electronically, send a blank e-mail
message to firstname.lastname@example.org. To unsubscribe, send
a blank e-mail message to email@example.com.
The system will confirm your request via e-mail.