NASA News

Kennedy Space Center, Fla.
321-867-2468


June 20, 1995
 
STATUS REPORT : S-19950620
 
 
NASA's Space Shuttle Processing Status Report
 
 
LAUNCH MINUS 3 DAYS

MISSION: STS-71 -- 1st MIR DOCKING

VEHICLE: Atlantis/OV-104
LOCATION: Launch Pad 39-A
TARGET LAUNCH DATE: June 23
APPROX. LAUNCH TIME: 5:08.46 p.m. EDT
LAUNCH WINDOW: 7 minutes
TARGET KSC LANDING DATE/TIME: July 4 at 12:04 p.m.
MISSION DURATION: 10 days, 18 hours, 56 minutes
CREW SIZE: 7 up, 8 down
ORBITAL ALTITUDE and INCLINATION: 196-245 statute miles/51.60 degrees

NOTE: The countdown for launch began at 9:30 a.m. today for a 7 minute launch window opening at 5:08.46 p.m. on June 23. Docking with Russia’s Mir space station will occur on Monday, June 26, at about 10:12 a.m. and the hatch will open at about 12:33 p.m. The orbiter will undock from Mir at about 8:28 a.m. on Saturday, July 1 and land at KSC’s Shuttle Landing Facility at about 12:04 p.m. July 4.

IN WORK TODAY:
* Potable water sampling
* Begin final vehicle and facility close-outs for launch
* Start preparations for servicing fuel cell storage tanks
* Crew arrival (4:30 p.m. Today)

WORK COMPLETED:
* Begin countdown at T-43 hours today at 9:30 a.m.
* Countdown preparations
* Aft engine compartment close-outs

KEY OPERATIONAL MILESTONES:
* Begin 5 hour operation to load cryogenic reactants into Atlantis’
fuel cell storage tanks (7:30 a.m. Wednesday)
* Move rotating service structure to launch position (about 8:30 p.m.
Thursday)
* External tank loading operations (about 7:50 a.m. Friday)

NOTE: For additional details regarding STS-71 countdown milestones,
please refer to KSC Release No. 55-95.

SUMMARY OF BUILT-IN HOLDS FOR STS-71

T-TIME LENGTH OF HOLD HOLD BEGINS HOLD ENDS
T-27 hours 4 hours 1:30 a.m. Wed. 5:30 a.m. Wed.
T-19 hours 8 hours 1:30 p.m. Wed. 9:30 p.m. Wed.
T-11 hours 19 hours, 49 minutes 5:30 a.m. Thurs. 1:19 a.m. Fri.
T-6 hours 2 hours 6:19 a.m. Fri. 8:19 a.m. Fri.
T-3 hours 2 hours 11:19 a.m. Fri. 1:19 p.m. Fri.
T-20 minutes 10 minutes 3:59 p.m. Fri. 4:09 p.m. Fri.
T-9 minutes 40 minutes 4:20 p.m. Fri. 5:00 p.m. Fri.

CREW FOR MISSION STS-71

Robert "Hoot" Gibson Commander (CDR)
Charles Precourt Pilot (PLT)
Ellen Baker Mission Specialist (MS3)
Greg Harbaugh Mission Specialist (MS1)
Bonnie Dunbar Mission Specialist (MS2)
Anatoly Solovyev Mir 19 Commander (MS4 - Ascent only)
Nikolai Budarin Mir 19 Flight engineer (MS5 - Ascent only)
Vladimir Dezhurov Mir 18 Commander (Entry only)
Gennady Strekalov Mir 18 Flight engineer (Entry only)
Norm Thagard Mir 18 Cosmonaut-Researcher (Entry only)

SUMMARY OF STS-71 LAUNCH DAY CREW ACTIVITIES

Friday, June 23

5:09 a.m. Wake up
5:45 a.m. Breakfast
11:30 a.m. Dinner and crew photo
12:14 p.m. Weather briefing (CDR, PLT, MS2)
12:14 p.m. Don flight equipment (MS1, MS3, MS4, MS5)
12:24 p.m. Don flight equipment (CDR, PLT, MS2)
12:54 p.m. Depart for launch pad 39A
1:24 p.m. Arrive at white room and begin ingress
3:09 p.m. Close crew hatch
5:09 p.m. Launch


 

- end -


text-only version of this release

To receive status reports and news releases issued from the Kennedy Space Center Newsroom electronically, send a blank e-mail message to ksc-subscribe@newsletters.nasa.gov. To unsubscribe, send a blank e-mail message to ksc-unsubscribe@newsletters.nasa.gov. The system will confirm your request via e-mail.