Kennedy Space Center, Fla.
March 1, 1995
NASA's Space Shuttle Processing Status Report
STS-67 -- ASTRO-2
LOCATION: Pad 39A
LAUNCH DATE and TIME: March 2 at 1:37 a.m.
LAUNCH WINDOW: 2 hours, 30 minutes
KSC LANDING DATE and TIME: March 17 at 3:09 p.m.
MISSION DURATION: 15 days, 13 hours, 32 minutes
ORBITAL ALTITUDE and INCLINATION: 218 statute miles/28.45 degrees
The countdown for mission STS-67 and the launch of Endeavour tomorrow morning continues as planned at this time. No technical issues are being worked by the management team and no problems are being reported from the pad. The rotating service structure was moved into launch position at about 11 a.m. today. Other operations today include: activate the fuel cells, perform pre-ingress switch list, configure communications at mission control in Houston and clear the pad for external tank loading. Loading of the external tank with cryogenic propellants is scheduled to begin at about 5:17 p.m. today. A mission management team meeting is set for about 4:30 p.m. today in the Launch Control Center. At that meeting a decision will be made to continue with tanking operations based on newly available weather forecasts. Today, the seven-member astronaut crew will be given a briefing on tomorrow morning’s launch weather outlook at Kennedy Space Center and the TransAtlantic abort sites in Spain and Africa. Tonight, the crew will depart for Launch Pad 39A at about 10:22 p.m. Air Force weather forecasters are currently indicating an 80 percent probability of weather prohibiting launch on Thursday. The primary concerns are for possible showers and low, thick clouds generated by an approaching cold front. The front is expected to pass though the central Florida area later Thursday morning. During Thursday’s 2 1/2 hour launch window, the winds at Pad A are expected to be from the west southwest at 5 knots; temperature 71 degrees F; visibility 7 miles; and clouds broken at 3,500-10,000 feet, 14,000-19,000 feet, and 24,000-29,000 feet. The 24-hour-delay forecast shows great improvement as the front passes through and forecasters list only a 20 percent chance of violation for a launch attempt on Friday.
NOTE: For additional details regarding STS-67 countdown milestones, please refer to KSC Release No. 18-95.
SUMMARY OF BUILT-IN HOLDS FOR STS-67
T-TIME -------- LENGTH OF HOLD ------ HOLD BEGINS --------- HOLD ENDS
T-27 hours ----- 4 hours ------------ 6 p.m. Mon.------- 10 p.m. Mon.
T-19 hours ----- 8 hours ------------ 6 a.m. Tues.------- 2 p.m. Tues.
T-11 hours ---- 13 hrs.,17 mins. --- 10 p.m. Tues.--- 11:17 a.m. Wed.
T-6 hours ----- 1 hours ---------- 4:17 p.m. Wed.---- 5:17 p.m. Wed.
T-3 hours ----- 2 hours ---------- 8:17 p.m. Wed.--- 10:17 p.m. Wed.
T-20 minutes ----10 minutes ------- 12:57 a.m. Thurs.-- 1:07 a.m. Thurs.
T-9 minutes --- 10 minutes -------- 1:18 a.m. Thurs.-- 1:28 a.m. Thurs.
CREW FOR MISSION STS-67
Commander (CDR): Stephen Oswald (Red Team)
Pilot (PLT): William Gregory (Red Team)
Payload Commander/Mission Specialist (MS3): Tamara Jernigan (Blue Team)
Mission Specialist (MS1): John Grunsfeld (Red Team)
Mission Specialist (MS2): Wendy Lawrence (Blue Team)
Payload Specialist (PS1): Samuel Durrance (Blue Team)
Payload Specialist (PS2): Ronald Parise (Red Team)
SUMMARY OF STS-67 LAUNCH DAY CREW ACTIVITIES
Wednesday, March 1
8:42 p.m. Wake up
9:12 p.m. Dinner/Breakfast and crew photo
9:42 p.m. Weather briefing (CDR, PLT, MS2)
9:42 p.m. Don flight equipment (MS1, MS3, PS1, PS2)
9:52 p.m. Don flight equipment (CDR, PLT, MS2)
10:22 p.m. Depart for launch pad 39A
10:52 p.m. Arrive at white room and begin ingress
Thursday, March 2, 1995
12:07 a.m. Close crew hatch
1:37 a.m. Launch
- end -
text-only version of this release
To receive status reports and news releases issued from the Kennedy Space Center Newsroom electronically, send a blank e-mail
message to firstname.lastname@example.org. To unsubscribe, send
a blank e-mail message to email@example.com.
The system will confirm your request via e-mail.