NASA News

Kennedy Space Center, Fla.
321-867-2468


Jan. 30, 1995
 
STATUS REPORT : S-19950130
 
 
NASA's Space Shuttle Processing Status Report
 
 
MISSION: STS-63 -- MIR RENDEZVOUS, SPARTAN and SPACEHAB-3

NOTE: The countdown for mission STS-63 began yesterday at 4:30 p.m. at the T-43 hour mark for a planned launch of Space Shuttle Discovery at about 12:48 a.m. Thursday, Feb. 2. The countdown will target launch for 12:45 a.m., the earliest possible launch opportunity based on the Mir orbit. The exact launch time will be adjusted at the T-9 minute hold. The weather forecast indicates no chance of weather prohibiting launch Thursday morning.

VEHICLE: Discovery/OV-103
LOCATION: Pad 39B
LAUNCH DATE/APPROX. TIME: Feb. 2, 1995 at 12:48 a.m. EST
LAUNCH WINDOW: 5 minutes
KSC LANDING DATE/TIME: Feb. 10 at 6:13 a.m.
MISSION DURATION: 8 days, 5 hours, 25 minutes
CREW SIZE: 6
ORBITAL ALTITUDE and INCLINATION: 196-245 statute miles/51.60 degrees

IN WORK TODAY:
Pyrotechnic initiator controller tests
Begin stowage of flight crew equipment
Begin final stowage set-ups of Spacehab experiments
Begin 7 hour operation to load cryogenic reactants into Discovery's
fuel cell storage tanks

WORK COMPLETED:
Countdown began at 4:30 p.m. Sunday
Complete orbiter aft engine compartment close-outs
Crew arrival for launch (11:40 p.m. Sunday)
Install and checkout spacesuits
Aft engine compartment close-outs
Purge external tank

KEY COUNTDOWN MILESTONES:
Complete cryogenic loading operations (8:30 p.m. Monday)
Retract rotating service structure (8 a.m. Wednesday)
Tanking (3:55 p.m. Wednesday, Feb. 1)

NOTE: For additional details regarding STS-63 countdown milestones, please refer to KSC Release No. 6-95.

SUMMARY OF BUILT-IN HOLDS FOR STS-63

T-TIME ------------- LENGTH OF HOLD ----- HOLD BEGINS --------HOLD ENDS

T-27 hours ---------4 hours -------------8:30 a.m. Mon.-----12:30 p.m. Mon.
T-19 hours ---------8 hours -------------8:30 p.m. Mon.------4:30 a.m. Tues.
T-11 hours --------20 hrs.,25 mins. ----12:30 p.m. Tues.-----8:55 a.m. Wed.
T-6 hours ---------2 hours -------------1:55 p.m. Wed.------3:55 p.m. Wed.
T-3 hours ---------2 hours -------------6:55 p.m. Wed.------8:55 p.m. Wed.
T-20 minutes ------10 minutes ----------11:35 p.m. Wed.-----11:45 p.m. Wed.
T-9 minutes ------40 minutes ----------11:56 p.m. Wed.-----12:36 a.m. Thurs.

CREW FOR MISSION STS-63

Commander (CDR): James Wetherbee
Pilot (PLT): Eileen Collins
Mission Specialist (MS1): Bernard Harris
Mission Specialist (MS2): Michael Foale
Mission Specialist (MS3): Janice Voss
Mission Specialist (MS4): Vladimir Titov

SUMMARY OF STS-63 LAUNCH DAY CREW ACTIVITIES

Wednesday, Feb. 1
7:20 p.m. Wake up
7:50 p.m. Breakfast and crew photo
8:20 p.m. Weather briefing (CDR, PLT, MS2)
8:20 p.m. Don flight equipment (MS1, MS3, MS4)
8:30 p.m. Don flight equipment (CDR, PLT, MS2)
9:00 p.m. Depart for launch pad 39B
9:30 p.m. Arrive at white room and begin ingress
10:45 p.m. Close crew hatch

Thursday, Feb. 2, 1995
12:48 a.m. Launch (time estimated)

 

- end -


text-only version of this release

To receive status reports and news releases issued from the Kennedy Space Center Newsroom electronically, send a blank e-mail message to ksc-subscribe@newsletters.nasa.gov. To unsubscribe, send a blank e-mail message to ksc-unsubscribe@newsletters.nasa.gov. The system will confirm your request via e-mail.